Zie de ander


Nederlands | 26-05-2023 | 288 pagina's

9789464560541

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 29,99


 

   Bestelbaar
Tekst achterflap

Voor wie goed kijkt is de ander al snel minder anders dan gedacht. Als er iemand uitblonk in goed kijken en luisteren, dan was het Annemarie Cottaar (1955-2021). De historicus met de blik van een antropoloog en de pen van een journalist schreef tal van boeken, artikelen en essays over de geschiedenis van nieuwkomers in Nederland. Zij keek voorbij de imaginaire grenzen tussen groepen, of het nu ging om minderheden, arbeidsmigranten, vluchtelingen of Nederlanders uit de voormalige koloniën. Zie de ander laat zien wat Cottaar heel haar leven nastreefde: een gezicht en een stem geven aan de mensen die hun verhalen met haar deelden.

Slogan/Promotie

Annemarie Cottaar (1955-2021), historicus met de blik van een antropoloog en de pen van een journalist schreef tal van boeken, artikelen en essays over de geschiedenis van nieuwkomers in Nederland.

Biografie

Nadia Bouras is historicus en gespecialiseerd in Marokkaanse geschiedenis en de migratie en integratie van Marokkanen in Nederland. Leo Lucassen is directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis (IISG) en hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Wim Willems is schrijver en emeritus hoogleraar sociale geschiedenis. Hij is de weduwnaar van Annemarie Cottaar.

Inhoudsopgave

Wetenschapper van de reis Op het tweede gezicht Een stad van migranten Ondernemende nieuwkomers Kelners, buffetjuffrouwen en meisjes van plezier Dienstbaar in Den Haag Het interbellum Banden met de koloniën Geen tijdelijk verblijf voor gastarbeiders Halve maan boven de stad Naoorlogse vluchtelingen Het beeld van de ander: wij versus zij Een onuitwisbaar Indisch stempel De gesloten stad Felle kleuren en een kralenketting West Side Story achter de duinen Een Indisch visitekaartje Een geestelijk leidsman De draak arriveert op zandgrond Van boord, in de handel Chinatown in het Zeeheldenkwartier Chinees-Nederlands huwen Nieuwe smaken aan de Noordzee Andere eetpatronen Etnische ondernemers Chinees achter de duinen Een tropisch imperium Een Italiaans smaakpalet Altijd in beweging Rondtrekkende ambachtslieden Het beeld van de ambulant ‘Ik dacht dat mijn vader alles kon’ Scharenslijpers en stoelenmatters Handelaren langs de weg De opkomst van de sloop Strohoedenmakers uit het Jekerdal De Vivario’s Strohoeden uit het Jekerdal Het begin van de migratie Hoedsjemakkers Heimliefde Van het vroege voorjaar tot de zomer Strohoedenfabrikant van Hare Majesteit Een vergelijkend perspectief De kunst van het overleven Verpleegsters uit Suriname Verpleegsters en diploma’s Hollandse in Suriname Werk en gezin Opleidingsdrift Het verhaal van een keuze Enkele zusterportretten Modellen aan de Rijksacademie Amsterdamse zedendossiers Surinaamse nieuwkomer in Amsterdam Meisjes op zoek naar vertier Zwarte modellen in de Nederlandse kunst Wortels in Suriname Model in de klas van Esser Dansen bij Pasuka Het zout in de soep Paardendekens voor de ramen De Evangelische Broedergemeente Vestiging in Nederland De Kring Amsterdam Concurrentie van buitenaf Gevestigden en nieuwkomers Zendingsarbeid onder Surinamers in Nederland Een kerk voor Surinamers Over grenzen verbonden De werving van Marokkanen Een Hollandse ambtenaar in Casablanca Werven op naam Van de Rif tot de Sous Het belang van de Rif Examen voor een baan in Nederland Een slager uit Kenitra Het einde van het wervingsbureau Een Europees familiealbum Indisch leven in Nederland: een groep in beeld Een Europese samenwerking De troost van een nalatenschap Verantwoording

Details

EAN :9789464560541
Auteur: 
Uitgever :Amsterdam University Press
Publicatie datum :  26-05-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :235 mm
Breedte :156 mm
Dikte :23 mm
Gewicht :552 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :288
Keywords :  arbeidsmigranten;nieuwkomers in nederland