Stalingrad


Nederlands | 09-01-2025 | 1024 pagina's

9789463823074

Hardback


€ 49,95


 
Korte beschrijving/Annotatie

Stalingrad is een essentiële roman over de Tweede Wereldoorlog en bovenal een onvergetelijke leeservaring. Niet alleen de oorlog staat centraal, maar ook het menselijk leven in zijn totaliteit.

Tekst achterflap

Stalingrad is een essentiële roman over de Tweede Wereldoorlog en bovenal een onvergetelijke leeservaring. Niet alleen de oorlog staat centraal, maar ook het menselijk leven in zijn totaliteit: de roman wordt bevolkt door moeders en dochters, echtgenoten en broers, generaals, verpleegsters, politieke functionarissen, staalarbeiders en tractormeisjes en getuigt op liefdevolle wijze van de onverwoestbare kracht van de menselijke geest. Ruim twee jaar lang had Hitler almachtig geleken. Met verbazend gemak had hij heel West- en Centraal-Europa en uitgestrekte delen van Rusland en Oekraïne veroverd. De Slag om Stalingrad in 1942-1943 was zijn eerste grote nederlaag en ontkrachtte de mythe dat hij onoverwinnelijk was. Het Duitse zesde leger, ongeveer 265.000 man, werd omsingeld en verpletterd. Dit was het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. In Stalingrad laat Grossman de lezer kennismaken met de Sjaposjnikovs, die samenkomen voor een verjaardagsdiner: de familieoudste, Aleksandra Vladimirovna, zal binnenkort de stad moeten ontvluchten, Tolja vertrekt naar zijn eenheid bij de reserves, Vera, een verpleegster, wordt verliefd op een gewonde piloot, Viktor Strum zal van zijn Joodse moeder een brief krijgen die hem voor altijd zal blijven achtervolgen. De Slag om Stalingrad zal de stad in een ruïne veranderen, maar ook nieuwe hoop doen ontkiemen.

Slogan/Promotie

‘Een van de belangrijkste romans van de twintigste eeuw.’ – The Observer ‘indringend en levendig, alsof je het zelf hebt meegemaakt.’ – The Guardian

Biografie

Vasili Semjonovitsj Grossman (Berditsjev 1905 – Moskou 1964) ontwikkelde zich van mijningenieur tot succesvol Sovjetauteur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reisde hij als journalist met het Rode Leger mee en schreef over de gevechten aan het Oostfront. Hij was ooggetuige van de Slag om Stalingrad, de Slag om Berlijn en de bevrijding van Treblinka. Zijn magnum opus Leven en lot is tijdens zijn leven nooit verschenen, maar geldt inmiddels internationaal als een meesterwerk. Grossman zelf wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw.

Details

EAN :9789463823074
Auteur: 
Uitgever :Balans, Uitgeverij
Vertaler : Els de Roon Hertoge - Annelies de hertogh
Publicatie datum :  09-01-2025
Uitvoering :Hardback
common.Language :Nederlands
Status :Nog niet beschikbaar
Aantal pagina's :1024
Keywords :  1942-1943;duitse zesde leger;het oostfront;het rode leger;hitler;meesterwerk;nederlaag;oorlog;rusland;slag om stalingrad;stad;tweede wereldoorlog