Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken


Nederlands | 28-08-2023 | 256 pagina's

9789463822862

Paperback / softback


€ 22,95


 

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Nederland ziet zichzelf graag als een modern en vooruitstrevend land. Maar alles hier lijkt ingericht om ongelijke verhoudingen in stand te houden, zo merkt Zweedse journaliste Charlotte Boström.

Tekst achterflap

Nederland ziet zichzelf graag als een modern en vooruitstrevend land. Maar de verhouding tussen vrouwen en mannen ligt hier beduidend anders dan in andere westerse landen. Zo zijn Nederlandse vrouwen vaak hoger opgeleid dan mannen, maar werken ze massaal parttime. Dat maakt ze financieel afhankelijker van hun partners dan vrouwen in de rest van Europa. Op grond daarvan worden ze nogal eens weggezet als verwende deeltijdprinsesjes, maar het systeem werkt bepaald niet mee, zo merkte de Zweedse journaliste Charlotte Boström toen ze vanwege de liefde in Nederland kwam wonen. Waarom doe je bij ons belastingaangifte als gezin en niet als individu? Waarom is het ouderschapsverlof voor mannen zo verschrikkelijk minimaal? Waarom krijg je bij zorgverlof maar een deel van je loon uitbetaald? In Zweden werken vrouwen graag fulltime en zijn ze financieel onafhankelijk. Met de blik van een nieuwsgierige en verwonderde buitenstaander laat Boström op vaak humoristische wijze zien dat heel Nederland er, ondanks plannen voor gratis kinderopvang, wel op lijkt ingericht om ongelijke verhoudingen in stand te houden. Hoe moeilijk zou het zijn om dat te veranderen? En willen Nederlanders dat eigenlijk wel?

Biografie

Charlotte Boström (1986) was politiek redacteur in Zweden. Inmiddels woont ze acht jaar in Nederland en schrijft ze over geld en gendergelijkheid voor onder meer het FD, NRC en Vrij Nederland.

Details

EAN :9789463822862
Auteur: 
Uitgever :Balans, Uitgeverij
Publicatie datum :  28-08-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :216 mm
Breedte :136 mm
Dikte :21 mm
Gewicht :335 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :256
Keywords :  afhankelijk;europa;financieel;fulltime;gelijkwaardig;gezin;hervormingen;hoogopgeleid;individu;kinderopvang;modern;nederland;onafhankelijk;ouderschapsverlof;parttime;systeem;verhouding;vrouwen;werken;zelfstandig;zweden