Tunnel 29

Liefde, spionage en verraad. De spectaculairste ontsnapping uit Oost-Berlijn

EAN: 9789463821612
Publicatiedatum:  02-08-2021
Formaat: Paperback / softback
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 384

    Bestelbaar , available on 02/08/2021

Een uiterst actuele ode aan de veerkracht en verbeeldingskracht van mensen die uit elkaar worden gedreven, in een tijd dat er letterlijk en figuurlijk steeds meer muren verrijzen tussen bevolkingsgroepen. In 1961 werd de Berlijnse Muur gebouwd. Precies een jaar later besluit de Oost-Duitse vluchteling Joachim Rudolph, samen met een groep studenten, er een tunnel onderdoor te graven – niet Oost-Berlijn uit, maar er juist ín. Hun plan: zo veel mogelijk landgenoten helpen om de communistische heilstaat te ontvluchten. Maar wat ze niet weten, is dat ze zijn geïnfiltreerd door de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi. In dit adembenemende boek reconstrueert Helena Merriman, op basis van honderden uren gesprekken met getuigen en uitgebreid onderzoek in de archieven van de Stasi, op weergaloze wijze de levensgevaarlijke hulpactie. Ze achterhaalt niet alleen de identiteit van de infiltrant, maar reconstrueert ook het bizarre verhaal van een Amerikaanse filmploeg, die meeging de tunnel in, maar van president Kennedy aanvankelijk geen toestemming kreeg de documentaire uit te zenden. Het resultaat is niet alleen een razend spannend spionage- en ontsnappingsverhaal, maar ook een dramatische liefdesgeschiedenis. Tunnel 29 is gebaseerd op de prijswinnende BBC-podcast.

Een adembenemende reconstructie van de spectaculairste ontsnapping uit Oost-Berlijn in 1962. Een ode aan de veerkracht en verbeeldingskracht van mensen die uit elkaar worden gedreven.

Helena Merriman is journalist. Ze werkte jarenlang voor de BBC in diverse landen. Tegenwoordig woont en werkt ze in Londen.

Gebaseerd op de prijswinnende BBC-podcast met miljoenen luisteraars. Filmrechten verkocht aan de producenten van de succesvolle HBO-serie Chernobyl.

  EAN: 9789463821612
  Auteur: 
  Uitgever: Balans, Uitgeverij
  Vertaler:  Fred Hendriks
  Publicatiedatum:   02-08-2021
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 151 mm
  Breedte: 231 mm
  Dikte: 31 mm
  Gewicht: 609 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 384
  Trefwoorden:   berlijnse muur;documentaire;filmploeg;geheime dienst;hulpactie;levensgevaar;liefdesgeschiedenis;ontsnapping;oost-berlijn;spionage;stasi;studenten;tunnel;verraad;vluchteling