Een verhaal brengt een verhaal voort


Nederlands | 12-12-2023 |

9789083289724

Paperback / softback


  Bekijk het inkijkexemplaar

€ 9,99

  Toevoegen aan winkelwagen
 Product store stocks

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

In deze Gouden Ganzenveer uitgave van 2023 onthullen Jan Brokken en van Charlotte Van den Broeck, ieder op geheel eigen wijze, iets van het weefsel van verhalen waaruit wij bestaan.

Tekst achterflap

In Leven vanuit je zintuigen & In een kiem, De Gouden Ganzenveer uitgave 2023, staan twee verhalen naast elkaar. Het verhaal van Jan Brokken kreeg de titel Leven vanuit je zintuigen, dat van Charlotte Van den Broeck In een kiem.

In het voorjaar van 1968 stapt een student journalistiek het Rietveld-Schröderhuis binnen. Daar valt zijn oog op misschien wel de meest iconische stoel uit onze geschiedenis: The Red and Blue met zwart en geel voor de poten en armsteunen. In de zomer van 1788 laat een kapitein zijn schip, de HMS Bounty, voor anker gaan voor de kust van Adventure Bay. Felrode parkieten vliegen krassend op uit de metershoge boomkruinen.

Tussen Rietveld en Bligh liggen wereldzeeën, continenten en bijna twee eeuwen geschiedenis. Toch staan hun verhalen, opgetekend door Gouden Ganzenveer-laureaat Jan Brokken in Leven vanuit je zintuigen en de door hem uitverkoren Jonge Veer Charlotte Van den Broeck in In een kiem, naast elkaar. Zo gaan ze een onnadrukkelijke dialoog aan over de manieren waarop wij de wereld tot ons nemen: de blik waarmee we kijken, de zintuigen waarmee we ontvankelijk worden voor de zichtbare en onzichtbare draden die ons binden. Brokken en Van den Broeck onthullen, ieder op geheel eigen wijze, iets van het weefsel van verhalen waaruit wij bestaan.

Biografie

Jan Brokken (1949) ontving dit jaar De Gouden Ganzenveer. Hij is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam, met onder meer De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding, De Kozakkentuin, De rechtvaardigen, De tuinen van Buitenzorg en De kampschilders. Zijn werk is vertaald in 24 talen waaronder het Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch, Tsjechisch, Portugees en Spaans. In november 2023 kreeg hij de Bruce Chatwin Prize. en de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn ‘ontzagwekkend brede oeuvre’. Februari 2024 verschijnt De ontdekking van Holland, waarin hij een vergeten Volendamse (kunst)geschiedenis tot leven wekt. Charlotte Van den Broeck (1991) ontving dit jaar de Jonge Veer. Zij maakte op overdonderende wijze haar entree in de Nederlandse literatuur. Haar eerste twee dichtbundels werden overladen met lof en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs en de Paul Snoekprijs. Haar prozadebuut Waagstukken, een hybride essayistisch onderzoek naar tragische architecten, viel eveneens in de prijzen. In 2023 kreeg ze de Jonge Veer toegekend. Momenteel werkt ze aan nieuw prozawerk over de Tasmaanse tijger.

Details

EAN :9789083289724
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatiedatum :  12-12-2023
Formaat :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :192 mm
Breedte :111 mm
Dikte :11 mm
Gewicht :99 gr
Voorraad : Bestelbaar