EAN: 9789048854974
Publicatiedatum:  26-11-2020
Formaat: Paperback / softback
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 336

    Leverbaar

Aangrijpende historische roman over een kinderverzorgster in de Joodse Crèche

Elle van Rijn is actrice en schrijfster van series, films en columns, maar haar grootste passie ligt bij het schrijven van romans. Voor haar tiende boek, De crèche, liet zij zich inspireren door het leven van Betty Goudsmit-Oudkerk, met wie zij kort voor Betty's overlijden nog sprak over haar werk als kinderverzorgster in de Joodse Crèche.

Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico's die dat met zich meebrengt.

De crèche is het verzetsverhaal van jonge vrouwen die in wrede omstandigheden moeten beslissen over leven en dood. Moedige vrouwen met een vurige hoop voor de toekomst - want wie een kind redt, redt de wereld.

Van Rijn heeft een dijk van een roman geschreven: een buitengewoon indringend verhaal dat niet gespeend is van humor, en tegelijk kippenvel en tranen van ontroering teweegbrengt.

  EAN: 9789048854974
  Auteur: 
  Uitgever: Overamstel Uitgevers
  Publicatiedatum:   26-11-2020
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 136 mm
  Breedte: 211 mm
  Dikte: 33 mm
  Gewicht: 445 gr
  Voorraad: Beschikbaar
  Aantal bladzijden: 336
  Trefwoorden:   amsterdam;betty oudkerk;deportatie;elle van rijn;henriëtte pimentel;historische roman;hollandse schouwburg;joden;jodenvervolging;joodse crèche;kindercrèche;kindersmokkel;kinderverzorgsters;oberstürmführer aus der funten;onderduiken;roman;süskind;tweede wereldoorlog