EAN: 9789046827000
Publicatiedatum:  19-06-2020
Formaat: Hardback
Taal: Nederlands
Hoogte: 144 mm
Breedte: 216 mm
Dikte: 30 mm
Gewicht: 493 gr
Aantal bladzijden: 356

  Herdruk

Leïla slimani (Marokko, 1981) is opgegroeid in Frankrijk en studeerde politicologie en handelswetenschappen. Voor De perfecte oppas (eerder: Een zachte hand) won ze de Prix Goncourt. Het boek werd verfilmd onder de titel Chanson douce. Ook haar debuut In de tuin van het beest werd een wereldwijde bestseller. Seks en leugens, een bundel met openhartige interviews over de hypocriete seksuele moraal in Marokko, werd genomineerd voor de Prix Renaudot, een belangrijke literaire prijs in Frankrijk.

'Slimani schrijft een krachtige familiesaga, geïnspireerd door de herinneringen van haar grootmoeder en haar moeder. *****' Le Parisien
'Krachtig en kleurrijk, en veelbelovend voor de hele trilogie.' Le Monde1946. De jonge,, Franse Mathilde valt als een blok voor Amine, een Marokkaanse officier in dienst van het Franse leger. Ze trouwen en vertrekken naar zijn familieboerderij in een klein dorpje, uren rijden van Rabat. De liefde wordt constant op de proef gesteld maar houdt stand en ze krijgen een dochter, Aïcha, en een zoon, Selim. Mathilde vecht tegen de armoede en het heersende patriarchaat, soms met succes. Zo ontwikkelt ze zich tot dokter voor de plattelandsbevolking. Dit kleurrijke familieverhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een steeds grimmiger wordende onafhankelijkheidsstrijd van protectoraat Marokko tegen Frankrijk, waarin Mathilde en Amine geen partij willen kiezen. Maar dan komt de dag dat de strijd ook hun afgelegen streek bereikt.
Mathilde is het eerste deel van de trilogie Het land van de anderen. Het verhaal is gebaseerd op Slimani's eigen familiegeschiedenis, met een oma uit de Elzas, een opa uit Marokko, en een moeder die opgroeide op het arme boerenbedrijf van haar ouders maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd.

Krachtig en kleurrijk en veelbelovend voor de hele trilogie.

  EAN: 9789046827000
  Auteur: 
  Uitgever: Nieuw Amsterdam
  Vertaler:  Gertrud Maes
  Publicatiedatum:   19-06-2020
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 144 mm
  Breedte: 216 mm
  Dikte: 30 mm
  Gewicht: 493 gr
  Voorraad: Herdruk
  Aantal bladzijden: 356
  Collectie:   Het land van de anderen