De bacterie en het brein

De invloed van je darmflora op de gezondheid van je hersenen

EAN: 9789045049137
Publicatiedatum:  07-11-2023
Formaat: Paperback / softback
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 224

    Bestelbaar , available on 07/11/2023

Baanbrekend onderzoek naar gezondheid met hoopgevend inzicht voor mensen met hersenaandoeningen

Dat je darmbacteriën belangrijk zijn voor je weerstand weten we. Maar dat de gezondheid van onze darmen ook de gezondheid van onze hersenen beïnvloedt, is nieuwe kennis waar op dit moment baanbrekend onderzoek naar wordt gedaan. Een van de toponderzoekers in dit veld is Iris Sommer, en zij legt in De bacterie en het brein glashelder uit hoe dat zit. Zo blijkt dat eenzijdige darmflora het afweersysteem en de communicatie tussen hersencellen ontregelt, waardoor de hersenen niet optimaal functioneren. Processen in de darmen hebben daardoor effect op veelvoorkomende hersenaandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. En dat is behalve een heel interessante ontdekking ook een hoopgevend inzicht. Met een gezond voedingspatroon kan je zelf bijdragen aan gezonde darmen en een gezond brein. In De bacterie en het brein bewijst Iris Sommer andermaal dat zij over de gave beschikt fascinerend wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Sommer is niet alleen een goede wetenschapper, maar ook een goede schrijver. Haar passie klinkt door in de letters en haar uitleg over biologische processen spreekt dankzij leuke vergelijkingen tot de verbeelding.

Iris Sommer (1970) is als hoogleraar psychiatrie verbonden aan het umc Groningen. Eerdere boeken waren de bestsellers Haperende hersenen en Het vrouwenbrein (Atlas Contact, 2020). Vorig jaar verscheen het kookboek Voed je brein, een uitgave van de Hersenstichting.

  EAN: 9789045049137
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   07-11-2023
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 211 mm
  Breedte: 135 mm
  Dikte: 21 mm
  Gewicht: 324 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 224