Smaakpalet van de Lage Landen

De geschiedenis van de eetcultuur in beeld

EAN: 9789038807522
Publicatiedatum:  01-05-2023
Formaat: Hardback
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 240

    Bestelbaar , available on 01/05/2023

Regelmatig wordt gezegd dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen. Niets is minder waar, stelt Janny van der Heijden in Smaakpalet van de Lage Landen. In de zeventiende eeuw bestond deze wel degelijk, pronkte men met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen er trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur. Wat valt er allemaal te ontdekken over de groente, vis of het brood dat op de vele stillevens en marktscènes werd afgebeeld. Hoe heeft onze smaak zich gevormd?


Werd er echt bier bij het ontbijt en zelfs door kinderen gedronken, wat haalde men waar vandaan en hoe zat het met de verschillende manieren van Sinterklaas vieren, maar ook: wat was het grote verschil tussen arm en rijk aan tafel? Aan de hand van talloze schilderijen en prenten legt Janny de verborgen geheimen van onze eetcultuur bloot, anekdotisch en leesbaar, en maakt ze een sprong naar het nu met fotografie en megarealistische schilderijen. Wat is er verdwenen of denken wij opnieuw uitgevonden te hebben?


Na het lezen van dit boek zal niemand meer langs een stilleven of keukenscène lopen zonder er een extra blik op te werpen.

Hoewel het grote publiek Janny van der Heijden voornamelijk kent van populaire tv programma’s als Heel Holland Bakt, Denkend aan Holland of De smaak van Nederland, heeft zij haar schrijvende sporen op culinair gebied ruim verdiend met tientallen boeken, een dagelijkse column in vele dagbladen en als hoofdredacteur van een culinair tijdschrift.

    EAN: 9789038807522
    Auteur: 
    Uitgever: Singel Uitgeverijen
    Publicatiedatum:   01-05-2023
    Formaat: Hardback
    Taal: Nederlands
    Hoogte: 284 mm
    Breedte: 235 mm
    Dikte: 30 mm
    Gewicht: 1672 gr
    Voorraad:  Bestelbaar
    Aantal bladzijden: 240