EAN: 9789021340845
Publicatiedatum:  19-01-2023
Formaat: Paperback / softback
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 368

    Bestelbaar , available on 19/01/2023

Zeeland na de Watersnoodramp van 1953: persoonlijke verhalen schetsen samen 70 jaar Zeeuwse geschiedenis.

In februari 2023 is het zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Over de ramp zelf zijn vele verhalen verteld, in ‘Een nieuwe tijd’ beschrijft Corine Nijenhuis hoe het Zeeland daarna verging. Een moderne tijd diende zich aan. Niet alleen het Deltaplan had ingrijpende gevolgen, de overheid greep het moment ook aan om op allerlei terreinen het moderne leven in te voeren. Nijenhuis stuit op bijzondere verhalen van scheepsslopers en sluiswachters, sjouwers en schippers, boerenknechten en kerkgangers. Over hoe de overlevenden van Capelle nooit mochten terugkeren naar hun vertrouwde dorp. Over scheepswerf Moed en Trouw, die de watersnoodramp overleefde, maar krap twintig jaar later alsnog werd onteigend toen de nieuwe Deltadijk het bedrijf doormidden sneed. Over de mosselvisser die zijn stilzwijgen over zijn reddingsacties tijdens de ramp decennia later eindelijk doorbrak. Met fijnzinnige pen en bijzonder inlevingsvermogen beschrijft Nijenhuis de persoonlijke geschiedenissen die samen het grote verhaal vertellen van Zeeland na de ramp. Een belangwekkend en urgent boek dat lezers in Zeeland, maar ook daarbuiten zal aanspreken.

'Een nieuwe tijd is een ongelooflijk mooi boek, met een gouden pen geschreven, integer en met schroom. ‘Ik heb mijn uiterste best gedaan om eenieder in dit boek recht te doen’, verantwoordt Nijenhuis zich tot slot. En dat doet zij, ook aan gevoelens die pijnlijk zijn en liever weggedrukt worden.'

Corine Nijenhuis (1965) debuteerde in 2011 met de non-fictieroman ‘Luchtcowboy’. In 2015 volgde Een vrouw van staal, de lovend ontvangen biografie van een binnenvaartschip. In 2020 verscheen de historische roman ‘Waddenwolf’. Met haar Zeeuwse klipper bevaart Nijenhuis de afgedamde zeearmen van de Zuidwestelijke Delta op zoek naar de gevolgen van de Watersnoodramp uit het verleden en de invloed ervan op de toekomst.

  EAN: 9789021340845
  Auteur: 
  Uitgever: VBK Media
  Publicatiedatum:   19-01-2023
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 215 mm
  Breedte: 137 mm
  Dikte: 26 mm
  Gewicht: 412 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 368